welkom op mijn blog

Auteur : monique - Geplaatst op Monday, 18. September 2017 - 18:05

Blog tags : overgang

,

Auteur : monique - Geplaatst op Monday, 18. September 2017 - 18:05

Blog tags : management

,

Auteur : monique - Geplaatst op Monday, 18. September 2017 - 18:05

Blog tags : empowerment

Empowerment versus Concurrentie …je moet er klaar voor ZIJN!

Empowerment versus Concurrentie …je moet er klaar voor ZIJN!

... Lees meer

Tevreden ben ik weer thuis na een bijzondere cursus van 11 dagdelen te hebben mogen verzorgen in hartje Frankrijk bij het fantastisch in de natuur gelegen cursuscentrum Sadhaka. Doelgroep waren vrouwen tussen 45 en 55, vrouwen die zich op allerlei manieren begeven in overgangen, vrouwen waar ik er ook een van ben. In alles wat ik doe en aanbied zijn mijn eigen levens thema’s en ervaringen vaak mijn drijfveer. Ook bijzonder.

In deze geweldige week met vrouwen die allemaal divers en uniek zijn, heb ook ik weer veel geleerd. We hebben onze levens thema’s op allerlei creatieve manieren uitgedrukt, van elkaar geleerd, gedanst en iedere dag meer gedeeld in dat wat ons verbind. Vrouwen allemaal verschillend, verschillende achtergronden en verhalen, rugzakken, trauma’s en successen.

Van oudsher komen vrouwen samen, zijn vrouwen gericht op het draaiende houden van de gemeenschap. Kennis en wijsheid werd overgedragen in verhalen en dagelijks handelen, creëren en samenwerken. Hierin hebben en hadden in vele culturen de oudere vrouwen een hele belangrijke rol. In mijn eigen cultuur ervaar ik daarin echter een gemis. Waar zijn de wijze vrouwen, gepokt en gemazeld door het leven, die hun kennis hebben omgezet in weten, waarbij de ervaring leidend is en kennis aanvullend.

Ik vraag me regelmatig af of dit een persoonlijke beleving is vanuit mijn eigen geschiedenis, die gekleurd is door veeltalige verhuizingen die begonnen tijdens mijn jonge jeugd, gezinsleven dat ik nooit echt gekend heb omdat ik een kind was uit een complexe en relatie en versplinterd gezin? Ik heb dus niet geleerd de kracht van samen-leven-delen te beleven.

Ik heb niet geleerd mij in gemeenschapszin te verhouden, kwetsbaar op te stellen en hulp vragen. Ik heb geleerd niemand lastig te vallen en het vooral allemaal maar zelf op te lossen, overleven kan ik als de beste.

Echter nu, na bijna vijftig is er een onomkeerbaar verlangen te leven vanuit mijn essentie, mijn authenticiteit, kwaliteit, verbinding en elkaar empoweren. Tijdens mijn Cursus ‘ de wijze vrouw in jou’ in Frankrijk is dat wat ik door het vertrouwen van de aanwezige vrouwen mocht ervaren.

Onlangs sprak ik met 2 boeiende vrouwen die Saron Petronelli, coach en auteur en Evelien Bakker van stichting vuurvrouw . Twee power vrouwen die zich gespecialiseerd hebben in het werken en adviseren van vrouwen in de overgang. Om het nog maar eens te benadrukken is dit voor de meeste vrouwen een periode van 10 tot 15 jaar met niet mis te verstaande veranderingen voor zowel lichaam, psyché, emotioneel welzijn, werk en gezin!

In een café in Utrecht spraken we over hoe het nog steeds aanwezige taboe rondom overgang meer in het licht gezet kan worden en hoe de reguliere en alternatieve zorg rondom overgangsklachten zou moeten verbinden. Mooie ont-moeting waarbij wijsheid inspiratie en ervaring leidend waren… zonder doel !

En dat is hoe het hoort, oudere wijze vrouwen denken niet in termen van concurrentie, die denken in verbinding, creatief elkaar kruisbestuiven met inspiratie, humor, autonomie en eigenheid. En daarin ligt een belangrijke taak en rol weggelegd voor alle vrouwen. De wereld die versplinterd is in tegenstellingen vraagt erom…om wijsheid te delen rondom de kracht en het nut van samenwerken, elkaar inspireren, kwetsbaarheden delen. En uiteraard is die feminiene kracht ook een uitdaging voor mannen!

Het probleem van de emancipatie is mijn inziens namelijk dat te veel vrouwen zich zijn gaan aanpassen aan de masculine energie. Focus, accuraat, handelen en doel gericht. Prachtig, maar het leven gedijd bij balans, en waar is het balans punt van een wegschaal?...

En daar hebben ze nou eenmaal geen vakkenpakket voor, dat is enkel te leren door het leven te leven, open te blijven voor eigen kunnen en falen . Ontmoeten en niet vertellen maar luisteren, geen antwoorden geven maar vragen stellen.

In mijn yoga lessen noem ik het de kracht van de glimlach, de kleinste beweging met het grootste effect.! Zodat talenten gaan tellen en niet competenties, zodat vertrouwen leidend is in plaats van de strijden met concurrentie.

Terugkerend naar mijn ervaring in Frakrijk met een groep rijpe vrouwen, weet ik nu wat er mij te doen staat en of dat nu voor vrouwen van mijn leeftijd , voor mijn reguliere cliënten, voor bobo’s, voor cursussen en opleidingen die ik wens te geven is. Het doet er niet toe. Laten we de wereld benaderen vanuit authenticiteit, ervaring, zorgvuldigheid, aards, aanwezig en powerfull, en niet vanuit marketing geaanvaarde doorzichtige bullshit. En als je dan zoals Saron petronelli op verzoek je boek signeert met een zoen....dan you heading in the wricht direction. don't let you fit in that box...it is too smal for you!

 

Ik nodig je uit. zowel man als vrou..wees jou!

Liefs Monique

 

 

Doe jij nog wel eens iets met je handen

Het nut van lichamelijke arbeid in het kader van burn-out en overgang

... Lees meer

Mijn laatste artikel ging over burn-out en vrouwen in de overgang. Afgelopen weekend heb ik in een spontane opwelling  een kluscursus weekend voor vrouwen georganiseerd waarbij ik de in mijn  jonge jaren uitzonderlijk opgedane kennis als dakdekker en bouwvakker heb kunnen delen met 7 geweldige vrouwen .

Bijzonder was dat alle dames op 1 na, in de leeftijd van 47 tot 53 waren. Vrouwen die vanuit Wageningen, Amsterdam, Amersfoort afreisde naar Zuid Limburg om te leren een boormachine,  hamer en zaag te hanteren! 1 bericht en ik de cursus zat vol…! Hoe kan ik dit interpreteren? Wat maakt dat deze vrouwen behoefte hebben aan dit aanbod? Wat zij mij leerde is dat er een immense behoefte is aan contact met de mogelijkheden van hun lichaam, er behoefte is aan creëren, vormgeven, zichtbaar resultaat, scheppen , autonomie , zijn in de natuur, rust en ruimte, maar ook dans en de yoga was een vormgeven en ervaren via je lichaam.

80 % had in hun leven te maken gehad  met Burn-out of ernstige stress gerelateerde klachten, al dan niet overgang gerelateerd. Dus wat is de zin van werken met je handen, weer in contact komen met mogelijkheden van je lijf, maar vooral ook scheppend bezig zijn. En of het nou gaat om een klus, of het onderhouden van een moestuin, onkruid wieden. Het is de oer talent en vermogen dat ons heeft doen evolueren tot waar we nu zijn. Creëren, proberen en bewegen heeft onze hersenen aangezet tot ontwikkeling.

Deze vrouwen wilde even uit hun hoofd, weg van het stigma dat vrouwen niet zelf een gat in een muur kunnen boren. En je hoeft daarvoor niet meteen je haren af te knippen, in een tuinbroek te kruipen en lipstick af te zweren. Het mooie van deze vrouwen was juist dat ze op en top vrouw zijn en dat vooral ook willen blijven. Dat  maakte mij wederom duidelijk dat naast de last, de overgang ook veel potentie in zich draagt, de kracht van verandering, voelen dat je iets niet langer meer wilt op een manier waarop je het altijd deed.

Als we dit plaatsen in de kader van burn-out behandeling en preventie dan werd mij ook weer eens duidelijk wat het belang is van het gebruiken van ons lichaam. Ons lichaam is een fijn snarig instrument wat velen in een stoffige doos op zolder hebben gezet. We zijn een groot hooft geworden waaronder ons lichaam als een vage schim meebeweegt. Immers als we ons lichaam zouden kennen, zouden luisteren, kennis zouden hebben van onze biologische feedback mechanismen en het lef hadden om er naar te luisteren….dan waren er geen burn-outs. Dit refereert wederom aan mijn artikel eerst lichaam en dan geest en hoe belangrijk het is het lichaam te kennen  het zelfherstellend vermogen te activeren. Dat doe je nou eenmaal niet door er over na te denken maar door je lichaam weer te gaan voelen. Om te snappen dat je organen en lichaamsfuncties je werknemers zijn wanneer je ze negeert of slecht behandeld jou in de steek laten, tja dan krijg je lik op stuk. Dus simpele dingen doen, Zijn in en met dat wat het dichtste bij onze natuur staat is m.i. na een fase van chronische mentale, fysieke en emotionele uitputting het eerst vereiste.

Ik woon nu 12 jaar ‘buiten’ en realiseer  steeds meer de kracht van waar ik ben en wat ik doe. Hoe enorm groot de behoefte is voor mensen, zeker voor hen die in een stad wonen of enkel de hele dag achter een pc moeten werken om back to basic te gaan, met hun handen te werken, ongedwongen samen te komen en dat geld uiteraard niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen met of zonder burn-out of overgang!

Welness en luxe is voor velen niet (meer) bevredigend, de dure wereldreizen niet voor iedereen weggelegd. De  stilteweekenden, inspiratiedagen en zoals nu een klusweekend voor vrouwen brengen mij telkens contact met de rijkdom en de kracht  van back to basic, kamperen en tegelijkertijd baden in de luxe van het buitenzijn in de hot tub , sauna en langs het kampvuur, regen de zon de wind…..

Het kluscursus weekend voor vrouwen  was dynamisch, actie, met 7 vrouwen een boomhut gerenoveerd, kloppende hamers overstemde ons gepraat. Gelachen en gedanst, ontwaakt en opgewarmd met yoga , de klus geklaard en afgerond in liefdevolle verbondenheid.

22 t/m 24 september organiseren wij  een Stilteweekend , een andere dynamiek, maar ook nu weer in het teken van Terug naar je Natuur en aandacht voor je lichaam en geest.

Auteur : monique - Geplaatst op Wednesday, 2. August 2017 - 14:02

Blog tags : burn-out

,

Auteur : monique - Geplaatst op Wednesday, 2. August 2017 - 14:02

Blog tags : overgang

De overgang, je kan van minder Burn-out raken!

De overgang, je kunt van minder een burn out krijgen.

... Lees meer
De overgang, je kunt van minder een burn out krijgen.

Ik ben 49 jaar en in de overgang, wat mij het meest verbaast aan dit gegeven is dat het een landelijk taboe lijkt te zijn. Een fenomeen dat door mijn vorige generatie wordt weggewuifd als onzin en door mijn mede lotgenoten maar stilzwijgend wordt weggemoffeld onder allerlei andere, al dan niet onderkende kwalen en crisissen die kennelijk toegankelijker zijn voor het publiek. Cabaretiers drijven er de spot mee maar ondertussen vinden de meeste scheidingen plaats in deze leeftijdsfase, mogelijk enig verband?

We weten inmiddels dat Burn-out op steeds jonger leeftijd zijn slag slaat, zelfs al tussen 12 en 18. In dit artikel wil ik echter aandacht vragen voor de vrouwen tussen 45 en 60. In mijn praktijk en ook tijdens casus besprekingen met mijn partner kom ik in toenemende mate vrouwen tegen in bovengenoemde leeftijdscategorie. De gangbare  diagnoses zijn depressie, burn-out, ontwikkelingsstoornissen waaronder plotsklaps een diagnose ADD en of ADHD boven water komt drijven etc.  Met gevolg de nodige medicamenteuze oplossingen die de farmaceutische industrie rijk maakt en de mens dom houd.

Wat mij nog meer verbaast is dat deze vrouwen zelden tot nooit bevraagd zijn op overgangsklachten en / of geïnformeerd zijn over de gevolgen daarvan. Slechts 10 procent van alle vrouwen komt moeiteloos door deze periode!!
Slaapproblemen, nachtelijk zweten, angst en paniek aanvallen, concentratieproblemen, hartritmestoornissen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, verandering in libido en ga zo maar door. Al deze vrouwen zijn vaak op de top van hun carrière, in een fase van herintreden en/of thuis en de kinderen de deur uit, overgangen op en top. Links of rechtsom moet je dan met bovengenoemde symptomen het leven maar proberen bij te benen? Volgens mij is dit het ideale recept voor een Burn-out, zeker als je niet openlijk mag spreken over of erkend wordt in je klachten. Je draagkracht is simpel weg vele malen minder!

Ik durf hardop te zeggen dat mijn hormonen ofwel de afname ervan,  mijn leven de afgelopen jaren behoorlijk op zijn kop hebben gezet. Soms niet meer weten wat ik wil, dan ook nog een puber in huis terwijl ik mezelf ervaar als een omgekeerde puber, want de gemiddelde vrouw krijgt later kinderen dan vroeger! Ook een niet te vergeten fenomeen! Moe, slaapproblemen, stemmingswisselingen, euforie en dan weer down. En ondertussen gewoon mijn business draaien, natuurlijk, als zelfstandig ondernemer kun je je al helemaal geen burn-out permitteren. Maar het is niet minder complex als je in een organisatie werkt waar al dat jong bloed om je heen moeiteloos de nieuwste tools lijkt op te pikken en zo flexibel als mogelijk lijkt mee te bewegen met de volgende aankomende verandering.

Als ik online ga zoeken naar informatie dan beperken de meeste adviezen zich in deze fase tot dieet adviezen, bewegen cosmetische oplossingen en al die andere dingen waar je absoluut geen zin in hebt als je je rot en onbegrepen, moe en oud voelt. Belangrijk is erkenning, herkenning, delen en elkaar empoweren. Wat is er namelijk meer te doen dan liefdevol te aanvaarden wat de waarde is van verandering en de rijkdom van ouder worden.
De helft van ons leven draaien we op onze oestrogenen en de andere helft moet we het er zonder doen. Vroeger stierf je rond de 50 zoals de meeste diersoorten die stoppen met vruchtbaar zijn. En of we het willen weten of niet, zowel mannen en vrouwen zijn toch nog steeds hormoon gedreven wezens waar het  intellect het nog steeds niet van kan winnen. Ons oerbrein reageert 5 maal sneller dan onze pre frontale cortex die verantwoordelijk is voor onze impulscontrole, planning en werkgeheugen…tja..

Met dit artikel wil ik vrouwen oproepen openlijker te spreken over hun klachten en zich laten informeren op de juiste wijze. Werkgevers , Arbo diensten en verzuimconsuleten zouden absoluut een bijscholing verdienen over de impact van de overgang op medewerkers.  Aan artsen en therapeuten zou ik willen zeggen, verdiep je eens in dit thema mocht je dat nog niet gedaan hebben. En mannen….zeker als je vrouw deze leeftijd bereikt, lees je in, voordat het je verbaast staat te kijken dat ze ineens de scheiding aanvraagt. Beetje begrip en ruimte geven in die fase kan veel doen voorkomen.
En dan rest mij nog te zeggen:

Voor vrouwen die zichzelf serieus nemen en eens een heerlijke week voor zichzelf willen beleven organiseer ik van 20 augustus tot 27 augustus 2017 een cursus rondom dit thema in hartje Frankrijk.
De wijze vrouw in jou

Burn-out en het nieuwe paradigma.

Burn-out preventie en het nieuwe paradigma.

... Lees meer


Vorige week bezocht ik een congres georganiseerd door het Belgische neuroscience network in Gent met als thema, ‘how to survive in the VUCA world with your brain in mind’. Er zijn enkele onderwerpen die aan bod kwamen waarover ik zou willen reflecteren  in het kader van Burn-out behandeling en preventie.

VUCA

Het gebruik van de term VUCA, wat staat voor Volatile-Uncertain-Complex-Ombiguous is niet meer weg te denken binnen het bedrijfsleven en het huidige verandermanagement. Het is een uit het militaire vocabulaire afkomstig acroniem en vertegenwoordigt de wereld van nu die in toenemende mate onvoorspelbaar, onzeker, complex en vaag is m.b.t. oorzaak en gevolg. We werken niet meer ons hele leven bij één werkgever, er wordt voortdurende scholing en aanpassing gevraagd van medewerkers om de snelle veranderingen de baas te blijven. Bovendien moeten we rekening houden met de economische ontwikkelingen en politieke keuzes van héél de wereld, wat maakt dat het leven en werken steeds onvoorspelbaarder en meer complex is. Wat we er ook van mogen vinden, het is een ontwikkeling die niet meer te stoppen is en enkel in snelheid zal toenemen zoals ook de digitalisering en robotisering.
Gevolgen van gebrek aan betrokkenheid bij het bedrijf
Wat we ook in snelheid zien toenemen zijn mensen met stress gerelateerde klachten en Burn-out, in België is dat momenteel 1 op de 5 medewerkers, in Nederland was dat in 2014 1 op de 7. Uit onderzoek bleek verder dat 64% van de medewerkers zich niet of nauwelijks meer betrokken voelt bij het bedrijf of de organisatie waar ze werken, 14% helemaal niet en de overige 22% wel. De cijfers zeggen overigens niets over de betrokkenheid van medewerkers op de inhoud van hun werk. Dit zijn voor mij schokkende cijfers. Op het moment dat medewerkers geen verbondenheid voelen met de visie en het beleid van het bedrijf waarvoor ze werken, dan kun je er natuurlijk donder op zeggen dat dat het invloed heeft op hun motivatie en ze minder hard zullen lopen als de nood aan de man is.
 
Een persoonlijk praktijkvoorbeeld

Tot 2014 heb ik binnen GGZ-instellingen gewerkt als therapeut en coach/opleider. Toen ik in 1993 begon met werken ging het om de cliënt/patiënt, hoe je de mens met een hulpvraag dan ook wil noemen. Alles draaide om de inhoud, er een was een ruime behandelduur mogelijk, rapportages werden door het hele team op 1 A4tje gemaakt in het kader van onderlinge overdracht, er werden feesten gegeven en je ging als team regelmatig (vrijwillig) met elkaar op stap, je kreeg korting op de sportschool etc. Toen ik in 2014 stopte ging het niet meer over cliënten/patiënten maar over cijfers. Productie moest bestaan uit 80% face to face contacten, de overige 20% bleven over voor vergaderingen en je reportage waarmee je vooral aan de zorgverzekering moest verantwoorden dat je een verrichting had gedaan en de bijbehorende code zorgde ervoor dat die handeling betaald werd.
Dus na een spontaan gesprekje met een cliënt op de gang kon je achter je pc vliegen om dat te verantwoorden in het kader van productie. In de laatste 10-12 jaar was er op het einde van het jaar maar één terugkerend woord vanuit het bestuur: ‘bezuinigen’! Dus geen of nauwelijks geld voor scholing en ontwikkeling, geen feestjes en elk jaar met kerst minder in de envelop. Ik zag mijn collega’s worstelen met een race tegen de klok, de toenemende bureaucratische druk, de voortdurende veranderingen, gebrek aan consistentie en kwaliteitsnormen die uiteindelijk niets weergeven over de kwaliteit maar het proces beschrijven. Terwijl ze gewoon op een menselijke manier hun werk goed willen doen en betrokken kwaliteit willen leveren i.p.v. productie. Velen voelen zich niet meer gezien in hun kwaliteit, in hun eigenheid en kundigheid. Daar is geen oog meer voor, behalve dan door degene die het inhoudelijk werk verrichten. Kwaliteit leveren wordt onmogelijk gemaakt door tijdsdruk en regelgeving.
Het kenniscentrum waarvoor ik werkte werd van de ene op de andere dag opgeheven in het kader van de zoveelste bezuiniging. Voor 12 mensen betekende dat een abrupt einde van hun werkzaamheden. Onderzoeken waar soms jarenlang aan gewerkt was en prachtige ontwikkelingen verdwenen zonder pardon in de prullenbak. En dit werd ons per email medegedeeld er is nooit een persoonlijke uitleg plaatsgevonden. Ik vraag me af of de organisatie doorhad dat deze aanpak, die veelvuldig voorkwam, niet alleen impact had op de betrokken medewerkers maar ook op de collega’s waarbij de angst groeide, het vertrouwen en zeker ook het engagement daalde..
Het was voor mij het moment dat ik me niet langer meer kon conformeren aan het beleid zonder dat ik gefrustreerd en teleurgesteld zou worden.  Het was het moment dat ik wist dat ik moest gaan. Dit is een persoonlijk verhaal wat maakt dat ik begrijp dat 78% van de medewerkers zich in 2016 niet of nauwelijks betrokken voelde bij het bedrijf.

Competentie management is achterhaalt

Zoals in vele bedrijven kwam er tevens een kentering naar competentie management, wat letterlijk betekent dat de organisatie de competenties bepaalt waar de medewerker aan moet voldoen binnen een bepaalde functie. Dus of je die competenties nu hebt of niet, je moet maar zorgen dat je ze krijgt ook al ligt daar niet je talent of affiniteit. Wanneer je solliciteert zou het toch mooi zijn als de sollicitant de vraag gesteld zou krijgen wat hij/zij kan bijdragen aan het bedrijf vanuit zijn/haar unieke talenten en affiniteit. De gemiddelde vacature tekst is nog steeds een waslijst met competenties waar van men wil dat de ander aan voldoet. Bovendien vraagt de snel veranderende VUCA wereld voortdurende aanpassing en m.b.t. competenties. Competenties zijn niet wendbaar, talenten zijn flexibel inzetbaar.
Tijdens het congres werd eens te meer duidelijk dat competentie management een achterhaalde stijl is. Mensen waarvan de gevraagde competenties niet behoren tot hun passie en talenten, worden overvraagd of lopen op hun tenen  in een voortdurende veranderende, onzekere en complexe wereld. Uiteraard moet er productie zijn, maar er zijn diverse wegen om daar te komen. De weg die we hebben ingeslagen vergt vele slachtoffers en kost ons allemaal handenvol geld. Een zieke werknemer kost afhankelijk van de sector tussen de 200 - 400 euro per dag, in 2014 waren de kosten van stress gerelateerde klachten en Burn-out meer dan 2.2 miljard, nog los van begeleidingskosten, medische kosten en productie verlies. Waardoor volgens onderzoek van TNO nog eens een zelfde bedrag er bovenop komt.
Alle partijen moeten open staan voor verandering
Ik ben geen HRM adviseur of verandermanager maar om een goed Burn-out preventiebeleid te kunnen neerzetten is een van de uitdagingen om weer een gezonde voedingsbodem te creëren waar mensen op kunnen groeien en bloeien, waar vertrouwen heerst en enthousiasme. Hoe je mensen enthousiast, veerkrachtig en bewust kunt maken van het belang van zelfzorg in de VUCA-wereld is uiteraard niet enkel de verantwoording van de werkgever maar ook van de medewerker zelf. Maar daarvoor moet er wel een cultuur geschapen worden waarin het vertrouwen in elkaar weer kan gaan groeien. Aandacht voor het ontwikkelen van meer bewustwording in hoe om te gaan met je eigen ‘ Brain(mens-zijn) in mind’ te midden van een VUCA-wereld geldt uiteraard ook voor de management en bestuurslagen. Die gewild of ongewild ook te maken hebben met het oude paradigma in een tijd die om structurele verandering en wendbaarheid vraagt. En we weten allemaal dat veranderen niet eenvoudig is. Het vraagt van alle partijen een mentaliteit die open staat voor verandering, het is hard werken en vergt tijd en geduld.
 
We moeten ons open stellen voor het nieuwe paradigma

Mensen krijgen energie als ze zich kunnen tonen in hun talenten, mensen voelen zich gezien als het bedrijf zich de vraag stelt wat de medewerker voor het bedrijf kan betekenen i.p.v. wat de medewerker moet doen om in het bedrijf te passen! En voor bedrijven is het wat mij betreft eveneens alleen maar winst, wat blijkt uit de cijfers van bedrijven die werken volgens het nieuwe paradigma. Medewerkers zijn meer tevreden, minder ziek, identificeren zich met de visie van het bedrijf en zijn gemotiveerd om zich te blijven ontwikkelen. En er is sprake van een goed onderling sociaal contact en vangnet tussen collega’s, wat een hele belangrijke voorwaarde is in het voorkomen van Burn-out. Ook hun privéleven lijkt stabieler. Onderschat niet de gevolgen van werkstress op  iemands privéleven.
 
En wat heeft dit hele verhaal nou te maken met neuroscience en het brein in mind? Daarover wijd ik graag uit in het volgende blog.
 

Een auto kun je pas bijtanken als hij stilstaat!

Een auto kun je pas bijtanken als hij stilstaat!
 

... Lees meer

Een auto kun je pas bijtanken als hij stilstaat!
 

In mijn praktijk kom ik regelmatig tegen dat mensen met burn-out en stress gerelateerde klachten het zichzelf enorm kwalijk nemen dat ze zijn uitgevallen of niet meer functioneren zoals ze dat graag zouden willen. Ze vragen zich af hoe ze het zover hebben kunnen laten komen.
Als ik hen vraag wat ze doen aan ontspanning of herstel krijg ik bijna standaard een opsomming van activiteiten, in het beste geval sporten maar ook tv kijken, hobby’s en sociale activiteiten worden genoemd als acties die ontspannen. Wellicht geven deze activiteiten afleiding, de aandacht verplaatst zich waardoor piekeren of de zorgen van de dag even geen kans krijgen, maar alles is nog steeds gericht op doen! Meet maar eens de spierspanning en hartslag van iemand de naar een spannende film of voetbalwedstrijd kijkt. De resultaten hebben absoluut niets te maken met ontspanning, wel met afleiding in de mind. Sporten is gezond voor gezonde mensen. Iemand die uitgeput is heeft geen baat bij intensieve beweging, dat zal enkel leiden tot meer fysieke uitputting. Maar meestal is dat juist het eerste waartoe men in een uitputtingsfase niet meer in staat is. Het gevaar is dan wel dan men in een fysieke passiviteit blijft zonder op zoek te gaan naar de juiste balans.
 
Als ik cliënten probeer uit te leggen wat herstel is en waar en wanneer dat kan plaatsvinden in hun lichaam en geest, dan zien ze dat daar vaak al jarenlang geen sprake meer van is geweest: hun interne referentie van wat ontspanning en herstel is heeft zich telkens verlegd. Er bestaan zo veel misvattingen over ontspanning.
 
Daarnaast houden mensen geen rekening met de toename van prikkels in de afgelopen 50 tot 100 jaar.
Wat mij daarbij keer op keer verbaasd is dat we vergeten zijn dat het bestaan van de televisie net iets ouder is dan 60 jaar en die van de computer zoals die gebruikt wordt door de gemiddelde burger, zijn opmars deed in de jaren 90. Je hebt niet veel fantasie nodig om te beseffen wat een enorme toename van informatie en prikkels dat betekent in ons dagelijks leven. Nog los van allerlei andere toegenomen trends zoals sportverenigingen, clubjes, sociale activiteiten en niet te vergeten vakantie. Voor sommigen pakt vakantie goed uit, maar ik wil de mensen niet de kost geven die totaal gestrest worden van alle voorbereidingen, reizen en wat er nog meer bij komt kijken. Reden nummer 1 voor repatriëring naar huis vanuit een vakantieplaats is overspannenheid!
 
Ook hier geldt weer dat wanneer je in een goede balans verkeert, vakantie hartstikke geweldig kan zijn. Maar als je je het hele jaar te pletter hebt gewerkt en dan ineens stilvalt en in het slechtste geval met het hele gezin in een paar vierkante meter moet verblijven, dan is de kans heel groot dat je hele systeem op tilt slaat.
 
Veel mensen hoor ik zeggen, 'onze kinderen zullen al die prikkels beter aan kunnen'. Ik geloof daar maar deels in. Jongeren hebben een groter aanpassingsvermogen maar waarom is er is dan zo’n enorme toename van burn-out symptomen onder jongeren tussen 12 en 18, toename van depressie tussen 16 en 24, game verslaving, middelengebruik etc.? Ons brein evolueert niet zo snel, ook niet die van onze kinderen! Evolutionair heeft het brein duizenden jaren nodig om grote aanpassingen te integreren. Kijkend naar de aanpassingen die gevraagd worden van ons brein in de afgelopen 100 jaar is het absoluut onmogelijk het tempo van veranderingen te integreren. Mits je niet heel goed weet wat nodig is om in balans te blijven. En krijgen onze kinderen op school geleerd hoe om te gaan met de snelheid en informatiestroom van deze tijd? Krijgen wij bijscholing op ons werk, behalve timemanagement cursussen en ‘werk en privé’ trainingen om ons eigen lichaam en geest beter te begrijpen? NEE!
 
Wat is er dan nodig? Meer bewustwording en in plaats van to do lijsten zouden we beter een not to do lijst kunnen maken en leren om weer stil te vallen en de stilte toe te laten. Doen door niet doen. Want enkel in de stilte kun je horen wat gehoord wil worden en enkel als we even niét doen krijgt ons lichaam en geest de kans om te herstellen.
 
 

Burn-out behandeling, eerst lichaam en dan geest.

Burn-out behandeling, eerst lichaam en dan geest!

... Lees meer

Bij een burn-out is het van belang dat allereerst het zelf-herstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt. De behandeling van burn-out vraagt om een aanpak op meerdere fronten, waarbij allereerst aandacht moet zijn voor de biologische ontregeling zodat het lichamelijke herstelproces geactiveerd kan worden. Later volgt aandacht voor psychische, emotionele en gedragscomponenten. Zolang het lichaam nog niet in de herstel modus is, heeft het weinig nut mensen te activeren of cognitieve gedragsinterventies toe te passen. Dit heeft onder andere te maken het feit dat ons brein 30% van onze energie verbruikt. Als het lichaam op is zal de energie als eerste worden weggenomen bij de denkprocessen en het werkgeheugen om de vitale lichaamsfuncties en organen voorrang te geven. Dat uit zich in klachten als gebrek aan concentratie, vergeetachtigheid, piekeren, niet meer in staat zijn om prioriteiten te bepalen, beperkte informatie verwerking en overprikkeling. Om in de eerste maanden te verwachten dat er veel inzicht komt in oorzaak en gevolg is overvraging omdat er simpelweg geen energie is voor informatie verwerking.
 
De wijze waarop we het zelf-genezend vermogen van het lichaam activeren is een kwestie van zoeken naar een ingang (b.v. methode van Dixhoorn). Dat wil zeggen dat elk lichaam en persoon anders reageert op een interventie of instructie. Dat maakt dat behandeling van burn-out maatwerk is, zoeken, registreren en proberen hoe en welke werkwijze passend is om bij de persoon het herstelproces in gang te zetten.
Dit vraagt van burn-out specialisten een brede kennis van zowel lichaam als geest! Omdat stress-gerelateerde problematiek niet meer vergoed wordt door de zorgverzekering worden veel mensen met een burn-out  gediagnosticeerd met angst of depressie en verwezen naar een psychotherapeut of psycholoog. Echter die therapeuten werken meestal via cognitieve gedragstherapie en die therapie heeft in de eerste tijd van een burn-out weinig zin omdat er in het brein simpelweg geen ruimte is voor informatie verwerking. Uiteraard zijn er in Nederland enkele goede klinieken met een multidisciplinaire aanpak voor burn-out en goede burn-out specialisten, maar die zijn niet voor iedereen betaalbaar. 
Om burn-out aan te pakken is er een verbreding van kennis door professionals noodzakelijk, evenals samenwerking en een goed beleid vanuit zorgverzekeraars en werkgevers. Er is werk aan de winkel want uitval van medewerkers kost de werkgever en de samenleving handenvol geld. Bij geen enkele partij staat het terugdringen van de burn-out problematiek in het verkiezingsprogramma. Terwijl het aantal mensen met stress-gerelateerde problematiek en burn-out alleen maar stijgt (1 op de 8), en burn-out verschijnselen op steeds jongere leeftijd voorkomen, zelfs al tussen 12 ten 18 jaar! Vreemd dat men niet bereid is te investeren in preventie en inziet dat preventie meer is dan het geven van korting bij een sportschool. 
 
Voor meer informatie over bijscholing, behandeling en preventietrainingen rondom burn-out en stress-gerelateerde problematiek neem contact met ons. www.zijnscentrum.nl, info@ zijnscentrum.nl
 
 

Vrouwen in de overgang crisis of kans?

Vrouwen in de Overgang, crisis of kans?
 

... Lees meer

Vrouwen in de Overgang, crisis of kans?
 
Volgend jaar word ik 50, ik voel aan alles dat ik mij begeef in een overgang, niet enkel mijn lichaam verandert, maar ook mentaal, emotioneel zijn er andere bewegingen en verandert mijn kijk op het leven. Dit gaat niet altijd volgends een zelfverzekerd pad, het is alsof er een nieuwe wereld aan mogelijkheden ontdekt moet worden die je schoorvoetend betreedt nadat je bijna gedwongen wordt zogenaamde zekerheden los te laten. Niet alleen je eisprong komt langzaam tot een einde maar ook taken en verantwoordelijkheden die je jarenlang richting hebben gegeven veranderen.
 
Je staat op een kruispunt je kijkt terug en je kijkt naar de tijd die nog voor je ligt. Waar is je aandacht geweest de laatste 20 jaar, heb je kunnen doen wat je wilde, hoe staat het ervoor met je relatie, je werk en je carrièremogelijkheden? Allemaal zaken die ineens in ander voetlicht komen te staan als er weer ruimte komt om over je eigen leven na te denken en je beseft dat het leven niet zo maakbaar is als je dacht toen je 20 was.
 
De meeste hebben de basis prima in orde, huis, werk, een relatie, kinderen. In het beste geval ben je hartstikke happy. In mijn praktijk kom ik echter in toenemende mate vrouwen tegen tussen de 45 en 55 die niet happy zijn. Ze zijn niet gelukkig in hun relatie, gescheiden zijn of leven al jaren als broer en zus . Ze hebben zichzelf als vrouw verloren in het ouder worden of het moederen over iedereen en alles.
 
Zowel het lichaam als het leven van vrouwen maakt enorme veranderingen door. Men denkt onterecht dat vrouwen in de overgang komen op moment dat de menstruatie stopt. Maar dat is het moment dat de het grootste deel van de overgang zich al voltrokken heeft.
Een overgang kan wel zo’n 10 jaar in beslag nemen. Met een waslijst aan mogelijke klachten kondigt zich niet de meest inspirerende periode van je leven aan.

Je uiterlijk verandert, je hoeft maar naar eten te kijken en er zit alweer een kilo aan. Je libido verandert, vrijen gaat ineens pijn doen,  je stemming gaat alle kanten op, nog maar niet te spreken over de lichamelijke kwalen als nachtelijk zweten opvliegers etc. et. Google gerust eens op symptomen van de overgang en je wordt er niet vrolijk van. Vrouwen kunnen zich minder aantrekkelijk gaan voelen. Bovendien gaat de maatschappelijke ontwikkeling zo snel dat het niet meer bij te benen is. Weemoedig kijk je naar de jonge mensen die schijnbaar moeiteloos de nieuwste trends en tools oppikken in het steeds snellere en uitgebreide digitale tijdperk.
 
MAAR! dat is maar 1 kant van de medaille, want de rijpe vrouw is ook een wijze vrouw, haar schoonheid heeft niets meer van doen met uiterlijkheden. Ze is reeds voorbij aan de nodige illusies die het leven ons voorschotelt, in die vrouw huist een schat aan ervaring en wijsheid. In vele culturen worden deze verworven talenten geëerd, ingezet en benut. Het ontdekken en inzetten van ervaring en wijsheid. Het hervinden van passie, het prikkelen van nieuwsgierigheid en het beleven van je volle vrouw ZIJN!
 
Voor elke vrouw die zich herkent in dit verhaal 
Van 20 tot 27 augustus 2017 kun je op een prachtige en rustgevende omgeving van Sadhaka.nl een week aandacht besteden aan jezelf, samen met andere vrouwen hebben we aandacht voor de schoonheid en kracht van het ouder worden. Je hoeft nergens voor te zorgen, enkel ontvangen.
In deze cursus gaan we op zoek naar de mogelijkheden en kwaliteiten van rijper. Ik beloof je een week van empowerment, samen …zoals oudere wijze vrouwen dat doen! Kortom een geweldige creatieve manier om jezelf in het licht te zetten! Alle draait even helemaal om JOUW VROUW ZIJN. 
Laat je verassen… voor informatie over de cursus ‘De wijze vrouw in Jou’ , Monique Schepers www.zijnscentrum.nl of aanmelden via www.sadhaka.nl
 

Het nut en de noodzaak van alleen zijn.

 

... Lees meer

Het nut van en de noodzaak van alleen Zijn.

Om allerlei redenen begon voor mij dit jaar niet zoals gehoopt (gepland). Onvoldoende uitgerust bracht het leven en de daarbij horende dood mij terug in de aardse realiteit in de eerste maanden van 2016. Het blijft een vreemde gewoonte van de mens om een voorstelling te maken van de toekomst en telkens weer verbaast te zijn over het feit dat deze zich vervolgens niet voltrekt. Ofwel zoals een van mijn docenten altijd zei ‘de verwachting is de onvoltooide teleurstelling’.

Wat maakt dat we als weldenkend mens telkens weer in de valkuil van de voorspelling trappen. Waarom willen we het leven regelen terwijl het zich keer op keer bewijst dat het leven zichzelf regelt.
In mijn praktijk ontmoet ik voornamelijk mensen die lijden onder het feit dat hun leven zich niet voltrekt zoals gepland. Of dat nou is omdat hun partner er vandoor is, of dat ze zelf een ander route kiezen, hun baan verliezen, ziek worden, of omdat het leven, het verleden, zijzelf en de mensen die daarbij horen simpelweg niet voldoet aan hun verwachtingen. Mij niet onbekend overigens.

Dat betekend niet dat we het lijden ten gevolge van al die verwachtingen niet serieus moeten nemen, integendeel, het vraagt om nader onderzoek. Temeer omdat het zo hardnekkig in onze genen verweven is. Immers al sinds jaar en dag is het menselijk lijden, in welke vorm dan ook, onderwerp van onderzoek. Elke religie of levensvisie heeft er zo zijn eigen strategieën en oplossingen voor.

Hoewel ik geïnteresseerd en nieuwsgierig ben naar diverse levensvisies en cultureel erfgoed is het boeddhisme mij het meest vertrouwd. Ik heb er vele jaren over gedaan om niet alleen te begrijpen maar ook te doorvoelen wat Boeddha bedoelde met ‘het leven is lijden’. Ook het boeddhisme kent tientallen stromingen en ook beoefenaars van welke stroming of leer dan ook lijken niet vrij te zijn van lijden. Al is het maar omdat ze vinden dat hun versie van de leer de enig juiste is.

Waarom wijd ik uit over lijden als het mijn intentie is om te schrijven over het nut en de noodzaak om alleen zijn?
Terwijl ik dit blog schrijf heb ik mij teruggetrokken in een huisje op 30 min rijden van mijn woonplaats. Waarom… zal je misschien denken, als je op een van de mooiste plekjes van zuid Limburg woont, op een boerderij, met dieren en een overvloed aan ruimte. Waarom moet je dan 20 km verderop in een huisje gaan zitten.

Omdat mijn leven en dat van velen met mij, zeker de vrouwen voor 95% bestaat uit aandacht voor al het andere. Niet dat mannen dat niet hebben, maar die lijken over het algemeen zichzelf makkelijker toestemming te geven om alleen te zijn. In hun oer brein is er nog steeds een neuronale verbinding met het netwerk ‘terugtrekken in de bossen om te jagen of water te zoeken’.
Vrouwen zijn in hun oer brein erop gericht om alles gaande te houden, het vuur, kruiden zoeken, eten bereiden, kinderen en hebben hun sociale capaciteiten nodig om te overleven.

Terugkomend op lijden en de alom omstreden vraag, ‘wat creëert lijden’ ofwel ‘wat is de oorzaak van menselijk lijden’ ? Is het enige antwoord wat ik kan bedenken, dat het er niet toe doet. Het weten van de oorzaak lost het niet op, lijden onder het gevolg, evenmin.

Daarentegen is het belangrijker te luistern en gelegenheid te creëren om eigen antwoorden te vinden, want niemand anders heeft die voor je! En om te luisteren is stilte een vereiste.

Dat brengt me terug bij de meest intense ervaring die ik ooit in meditatie heb gehad op de 9e dag van mijn 1e Vipassana retraite 20jaar geleden in de bossen van Thailand, een plek waar ik toevallig beland was en tot de dag van vandaag levensbepalend blijkt te zijn. Die ervaring duurde niet langer dan 1 of 2 minuten, zelf tijd werd relatief, dus ik heb geen idee.
Ik weet wel dat ik na 8 dagen (ondenkbare) stilte is staat was te horen wat ik voorheen niet hoorde, te ruiken wat ik voorheen niet rook en te zien wat ik voorheen niet zag, kleuren die voller waren en vormen scherper, antwoorden die binnen stroomde zonder een vraag gesteld te hebben. Gestroomlijnd en in balans, de absolute aanwezigheid in het nu. Ik heb nog steeds een klavertje dat groeide op het pad dat ik opdat moment met mijn voeten betrad. Nog steeds eer ik vanaf dat moment mijn behoefte aan stilte en ken ik het nut van alleen zijn. En mijn lijf spreuk is daar geboren:

‘In het dialoog vindt men bevrediging, in de stilte het antwoord’.

Waarom…omdat je meer hoort als het stil is. Dus nodig je zelf een keer uit in gezelschap van jezelf op een plek waar alleen jij bent, en luister ;).

En zo stil is de stilte niet…..
Zo kreeg ik via whats app (wat ze gelukkig 20jaar geleden nog niet hadden) een video binnen van mijn zoon die mij laat zien hoe hij aan het koken is en de keuken heeft veranderd in een slagveld. Ik voel me rijk op zo’n moment, ik ben ineens ook weer blij met die k.. telefoon en weet dat het leven de kunst van bewegen is en niet de kust van het weten. Dus beweeg ik mee met de tijd en dat wat zich aandient en glimlach, blij dat hij het niet raar vind als mama af en toe alleen wil zijn.

Liefs Monique

Internationale vrouwendag en braadworst als metafoor

Internationale vrouwendag en Braadworst!
 

... Lees meer

Internationale vrouwendag en Braadworst!
 

Internationale vrouwendag, gisteravond iets na 24.00 werd ik via een fb bericht herinnerd aan dit heugelijke feit. Even versterkte het mijn zelfgevoel, het gegeven dat de hele wereld vandaag aandacht heeft voor het feit dat er vrouwen ZIJN en dat die er ook nog toe doen. Maar tegelijkertijd ontstond er frictie en vroeg ik mijzelf af wat maakt dat we dit gegeven in 2016 nog steeds onder de aandacht moeten brengen. Is er een Internationale mannen dag die eraan moet herinneren dat er mannen zijn.... die er toe doen?

Wat maakt nou dat wij vrouwen in 2016 dit heugelijke feit vieren, ruim honderd nadat in1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel deed om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag?

 

Ik kan er tientallen redenen voor bedenken. Vooral voor de vrouwen die nog steeds in religieuze, morele, emotionele of fysieke onderdrukking leven, in zowel westers als niet westerse landen! Maar juist die vrouwen hebben niet de vrijheid om deze dag te herdenken en hun omgeving zal het ook niet komen aandragen met een verwendag of een email of kaart ‘fijn dat je er bent, mooie vrouw’.

 

Benadrukken we met het vieren van de Internationale vrouwendag niet nou juist de ongelijke positie van vrouwen? Als deze dag iets zou oplossen voor de vrouwen in onderdrukking dan hang ik de vlag uit, maar moeten wij westerse vrouwen in 2016 nou niet juist het goede voorbeeld geven en niet willen dat ons bestaan nog steeds rechtvaardigt moet worden?

 

Ben ik te kritisch duikt er op in mijn achterhoofd…wellicht, maar ik vind het belangrijk dat we ons vragen blijven stellen. Waarom doen we wat we doen…en dient dat nog steeds het ooit beoogde doel?

Onderstaand verhaaltje ter illustratie, ik gebruik het met regelmaat in mijn therapie en coaching.

 

‘Dochter komt bij moeder en stelt haar de vraag waarom je de kontjes van de braadworst moet afsnijden bij de spitskool stamppot die oma altijd maakte. Moeder kijk bedenkelijk en zegt, ‘schat dat weet ik eigenlijk ook niet, zo heb ik het geleerd van oma’. De dames besluiten om naar oma te gaan en verduidelijking te vragen. ‘Oma, waarom moeten we de kontjes van de braadworst afsnijden als we spitskool stamppot maken, zoals u ons dat geleerd heeft’.

Oma kijkt haar dochter en kleindochter verbaasd aan, en zegt, ’ja maar kinderen, bakken jullie nou nog steeds in een pan die veel te klein is?’.

 

Ik kan het me nog herinneren, de gietijzeren pan van oma en mega grote ambachtelijke braadworst die idd met geen geweld in dat zwart geblaakte pannetje paste. De uiteinden van de geamputeerde worst die naar buiten krulde en het vet dat siste en spetterde.

Oma kocht geen nieuwe pan zolang deze niet stuk was, dat had ze zo geleerd! En ten nadele van oma waren dat soort gietijzeren maaksels onverwoestbaar.

 

Laten wij niet onverwoestbaar zijn in onze stellingen, maar nieuwsgierig, vragen blijven stellen, kritisch,krachtig maar compassie en liefdevol. Is dat niet de vrouw van 2016! Die wij gewoon mogen zijn en daarmee de wereld veranderen voor vrouwen waarvoor de internationale vrouwendag ooit in het leven is geroepen!

 

Het is maar een nieuwsgierige vraag.

Liefs Monique

Verbinding 2015 - 2016

2015 - 2016  ´Verbinding’
Reflecterend op het afgelopen jaar en verlangend naar dat wat komen gaat is er maar 1 woord dat mijn gedachten kruist.

... Lees meer

2015 - 2016  ´Verbinding’
Reflecterend op het afgelopen jaar en verlangend naar dat wat komen gaat is er maar 1 woord dat mijn gedachten kruist.
´Verbinding´. Echter woorden zijn net zoveel zeggend als niets zeggend, Multi interpretabel en zowel allesomvattend en ook weer niet meer dan luchtbellen in het menselijk brein.
Hoezeer ik de behoefte voel om te schrijven, hoe meer ik mij  bewust word van het glad ijs waarop ik mij begeef. Bloggen, e Books, artikelen…., als zelfstandig ondernemer is het meer een standaard geworden dan een creatieve impuls.  
Voor mij is schrijven een dieper liggende  behoefte  die ik nooit in een grotere vorm heb durven gieten, om wat voor reden dan ook. Mijn ondernemerschap nodigt me echter uit om mijn zelf opgeworpen bul shit overboord te gooien en te delen. Ofwel in verbinding te gaan. Schrijven is een vorm van verbinden, je zendt woorden uit die mensen raken, inspireren, bewegen, laten (re) a- geren…verbinden op welke manier dan ook. Ik realiseer mij het voorrecht om te spreken, te verwoorden, mijn visie te geven, maar ook de angst om vrij te zijn en de gevolgen daarvan.

2015 was een jaar waarin we uitgedaagd werden om vanuit welke persoonlijke visie, religie, of overtuiging dan ook, te reflecteren op goed en kwaad, op tegendelen, op dualisme. Om mij heen vormden zich hevige discussies over vluchtelingen, politiek en beleid….Dit alles leidde in mij tot de vraag…. ‘ willen we kijken naar wat ons scheidt of naar wat ons verbindt?’
Afgelopen zomer had ik de luxe mezelf terug te trekken in het zuid Franse  bos, vier dagen en nachten zonder eten, geen afleiding, geen connectie met de wereld.
Verbinding in de breedste zin van het woord is vanaf dat moment van ‘afzondering’ niet meer uit mijn her-innering te krijgen. Alsof alles wat ik doe, wil en ervaar resoneert met die ervaring. Alsof alles wat ik hoor en voel gefilterd wordt door dit verlangen.

Verbinding …wat is verbinding? Het  lijkt een verhaal te vertellen over 2 delen die willen verbinden om heel te zijn. Maar hoe meer ik de essentie van verbinding begrijp,  hoe meer ik realiseer dat er geen af- gescheiden-heid bestaat!
Hoe kan ik alleen zijn in een bos? Hoe kan ik alleen zijn in mij,..? Hoe kunnen we niet verbonden zijn? Door de lucht die we inademen, de aarde die we delen, de hemel die we aanschouwen, de zon die ons gelaat kust, hoe kunnen we niet verbonden zijn?
Toch heb ik me vaak alleen gevoeld, afgescheiden, van mezelf, het leven, het geheel. Het niet verbonden zijn is de meest pijnlijkste vorm van eenzaamheid, het is de al dan niet bewuste keuze voor afwezigheid. Die zich kan realiseren in overdaad van werk, verslaving, visie, overtuigingen, religie of omstandigheid.
Toch is het slechts een illusie, die we in stand houden met een andere illusie en die zich enkel oplost door aanwezig te zijn, met dat wat is zoals het is, verbonden, mild, zonder oordeel, vriendelijk en nieuwsgierig…compassie en liefdevol.
Wat een mooi vooruitzicht om met deze blik het nieuwe jaar te betreden. In verbinding…niet los van het kwaad, niet verlangend naar het goede, maar ons liefdevol bewegen tussen 2 delen, die 1 vormen.

Liefs Monique

BLOG